Heliborviihde

OHistoria osa 1 OKokoonpano ja äänitteet OKuvia

Helibor-orkesterin historia osa 2

Keikkojen myötä syntyi uusia tuttavuuksia ja pian Helibor huomasi olevansa tilanteessa, jossa se säesti jotakin laulajaa, jolla ei ollut omaa orkesteria. Säestykset sujuivat ilmeisen sujuvasti, koska yhteistyötä näissä merkeissä oli useiden laulajan uralla jo olevien ja sille aikovien kanssa. Joidenkin kanssa oli sopimuksen mukaisesti yksittäisiä säestyskeikkoja, mutta muutamia laulajia Helibor säesti useiden keikkojen ajan. Helibor oli mukana taustaorkesterina myös joissakin laulukilpailuissa ja niissä säestystehtäviä tuli entisestään lisää. Heliborin säestämien laulajien listalta löytyvät mm. Rixi Ranta, Virpi Piippo, Jaana Pöllänen, Jari Partanen, Tiina Räsänen, Sami Kojonen, Vieno Kekkonen. Omilla keikoilla Heliborin solistiosuuksia hoitelivat alkuaikoina kappalekohtaisesti Tepi tai Seppo. Vähitellen Tepi halusi vähentää solistin osuuttaan ja näin solistiosuudet siirtyivät enimmäkseen Sepolle Tepin ja Jussin hoidellessa taustalaulua.

Heliborin toiminta laajeni 2000-luvun alussa myös studiotoimintaan. Näissä äänitysprojekteissa Heliborin jäsenet huolehtivat äänityksestä ja miksauksesta, mutta jos äänitteen tekijällä ei ollut mukanaan bändiä, Helibor sai huolehtia silloin myös soitto-osuuksista. Näissä äänityssessioissa sai alkunsa idea ikioman Helibor-äänitteen tekemisestä. Soittoapua tarjottiin useisiin eri projekteihin ja näihin muille tehtäviin studiotöihin syvennyttiin sen verran tiiviisti, että omien äänitysten tekemiselle ei aikaa riittänyt. Joskus studiolla vierailevat muusikot kyselivätkin, että millaisia äänitteitä teidän omalla Helibor-orkesterilla on, kun teillä on tämä studio omassa käytössänne. Vastauksena piti sanoa, että "suutarin lapsilla ei ole kenkiä."

Pari vuotta sitten orkesteri alkoi viimein työstää omaa äänitettä ja työ aloitettiin muutaman keikkasetistä poimitun kappaleen äänityksellä. Muutamista omista sävellyksistä ja sanoituksista innostuttiin tekemään äänitysten yhteydessä ns. kokeiluversioita ja saadun palautteen rohkaisemana niitä päätettiin viimeistellä ja poimia mukaan sekä keikoille että myös levylle. Historiallinen hetki koitti kesän 2008 kynnyksellä, kun levyllinen Helibor- soitantoa oli valmis ja "suutarin lapset saivat kenkänsä."

Seuraavan äänitteen tekeminen on päätetty aloittaa syksyn 2008 aikana.

Back

Tanssiorkesteri Helibor on:

Seppo Niemelä: laulu, kitarat
Juhani Juvonen: piano, kosketinsoittimet, taustalaulu
Teuvo Honkanen: basso, taustalaulu
Teemu Kupari: rummut

helibor@helibor.fi